Skip to main content

Η ρωσική Rosneft κατασκευάζει τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Αρκτική

Aμφιβολίες ότι τα σχέδια της Μόσχας θα λειτουργήσουν. Τα logistics στη βόρεια Σιβηρία είναι περίπλοκα, καθώς ο χρειμώνας κρατάει δέκα μήνες και ο ήλιος δεν βγαίνει πάνω από δύο μήνες.

Η εταιρεία πετρελαίου Rosneft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού πετρελαίου στον κόλπο Σεβέρ, στο ρωσικό  Αρκτικό κύκλο. Η ρωσική εταιρεία θέλει να αναπτύξει συνολικά 13 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική και στοχεύει επίσης να δημιουργήσει μια βόρεια θαλάσσια διαδρομή.

Ο σχεδιαζόμενος τερματικός σταθμός αποτελεί μέρος του πετρελαϊκού έργου Βοστόκ της Rosneft. Η εταιρεία λέει ότι θα διακινεί 30 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως, με σταδιακή αύξηση σε 100 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Η ρωσική εταιρεία έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στο βόρειο κοίτασμα πετρελαίου, στο Παγιάσκογιε,  αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Wirtschaftswoche, επικαλούμενη ειδικούς. Ωστόσο, αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι τα σχέδια της Μόσχας θα λειτουργήσουν. Τα logistics στη βόρεια Σιβηρία είναι περίπλοκα. Εκεί, ο χειμώνας κρατάει δέκα μήνες και ο ήλιος δεν βγαίνει πάνω από δύο μήνες. Ένα πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό θα πρέπει να μεταφέρει χιλιάδες τόνους εξοπλισμού και υλικών για την κατασκευή του τερματικού σταθμού, σε μέρη όπου η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν για οκτώ μήνες. Πρόσφατα, μάλιστα οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανάπτυξη της πετρελαϊκής της βιομηχανίας λόγω των δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία .Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν διακόψει τις εξαγωγές ορισμένων υλικών αλλά και και τεχνολογίας ,που απαιτούνται για τη διύλιση πετρελαίου.

Τους τελευταίους μήνες πάντως, η Ρωσία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση εισάγει πλέον περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές, περιορίζοντας τις πιο ακριβές προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία.

naftemporiki.gr