Skip to main content

Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Πισωγυρίσματα στα έμφυλα ζητήματα

REUTERS/Denis Balibouse

Στην πρώτη ενημέρωση που παραχώρησε στους δημοσιογράφους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι τα δικαιώματα έχουν γίνει «πεδίο μάχης» που απειλεί να προκαλέσει παράλυση στην πρόοδο και να αποτρέψει τους πολίτες από το να εκφράζουν τα νόμιμα παράπονά τους.

Για ένα ανησυχητικό πισωγύρισμα στην πρόοδο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τα φύλα, έκανε λόγο ο νέος ύπατος αρμοστής ανθρώπινων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ. Μάλιστα, κατέδειξε τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στο Ιράν, που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Στην πρώτη ενημέρωση που παραχώρησε στους δημοσιογράφους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι τα δικαιώματα έχουν γίνει «πεδίο μάχης» που απειλεί να προκαλέσει παράλυση στην πρόοδο και να αποτρέψει τους πολίτες από το να εκφράζουν τα νόμιμα παράπονά τους.

Ο Τουρκ, του οποίου η προκάτοχος Μισέλ Μπατσελέτ προκάλεσε κριτική από κάποιες πλευρές επειδή εμφανίστηκε πολύ ήπια προς ορισμένες κυβερνήσεις όταν υπαναχωρούσαν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποσχέθηκε επίσης να μιλά ανοικτά «όταν νιώθουμε ότι η φωνή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Σημειώνεται ότι ο Τουρκ ανέλαβε επικεφαλής της αρμοστείας του Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια περίοδο αναταραχής στην Ευρώπη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της πλέον εκτεταμένης αναταραχής στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση.

Ο Τουρκ κατέδειξε αυτό που χαρακτήρισε πισωγύρισμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα φύλων, και επεσήμανε την «νοοτροπία του δυνατού» και τις τάσεις αυταρχισμού σε μια σειρά από χώρες.

«Η καταπίεση και η αποσιώπηση της διαφωνίας είναι προφανώς ιδιαιτέρως ανησυχητική», δήλωσε ο ίδιος.

«Και έχει επίσης αντίκτυπο ιδιαίτερα στις γυναίκες και την άνοδο στον μισογυνισμό και τις συμπεριφορές μισογυνισμού που πραγματικά ελπίζω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε. Εννοώ ότι δεν θα έπρεπε καν να έχουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό τον 21ο αιώνα».

Ο Τουρκ δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται ενότητα και πολυμέρεια για να ασχοληθεί με τις προκλήσεις αλλά αντί αυτού καταφεύγει στην «αγελαία σκέψη».

«Και δυστυχώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πεταχτεί στη δίνη αυτών των δυναμικών και έχουν γίνει πεδίο μάχης, το οποίο δεν μπορούμε να αντέξουμε και τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να αντέξουν», δήλωσε ο ίδιος.

«Άρα, ανησυχώ για την εμβάθυνση μιας πολιτικοποίησης που δεν είναι εποικοδομητική. Ανησυχώ για μια πόλωση και μια πόλωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην παράλυση».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters