Skip to main content

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ για συνάντηση με τον Ερντογάν

Shutterstock

Στην Τουρκία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα μεταβεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στην Τουρκία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα μεταβεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, χωρών που η Τουρκία κατηγορεί ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέχρι σήμερα, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει στην επικύρωση.

Ο Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών κατηγορώντας τις ότι προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ