Skip to main content

Ο Σολτς επισκέπτεται την Κίνα, η Μπέρμποκ τον πιέζει

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στην Κίνα, η υπουργός Εξωτερικών του όμως, η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, πιέζει τον Καγκελάριο για μια «πιο δυναμική νέα στρατηγική για την Κίνα».

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στην Κίνα, η υπουργός Εξωτερικών του όμως, η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, πιέζει τον Καγκελάριο για μια «πιο δυναμική νέα στρατηγική για την Κίνα».

«Ο Καγκελάριος αποφάσισε πότε θα πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό», δήλωσε σήμερα η Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. «Τώρα είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στην Κίνα τα μηνύματα που δώσαμε μαζί στη συμφωνία συνασπισμού», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Spiegel.

«Όπως είναι γνωστό, δηλώσαμε ξεκάθαρα στη συμφωνία (της κυβέρνησης) συνασπισμού ότι η Κίνα είναι εταίρος μας σε παγκόσμια ζητήματα, ότι δεν μπορούμε να αποσυνδεθούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αλλά ότι η Κίνα είναι επίσης ανταγωνιστής και ολοένα και πιο συστημικός αντίπαλος», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Και ότι θα βασίσουμε την πολιτική μας για την Κίνα σε αυτή τη στρατηγική κατανόηση και επίσης θα ευθυγραμμίσουμε τη συνεργασία μας με άλλες περιοχές στον κόσμο».

«Έχω καταστήσει σαφές ότι εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση γράφουμε μια νέα στρατηγική για την Κίνα», είπε αναφερόμενη στις συζητήσεις της με τον ομόλογό της στην Κεντρική Ασία.

Τα σχόλιά της αντικατοπτρίζουν την τριβή στον συνασπισμό μετά την απόφαση της κυβέρνησης της περασμένης εβδομάδας να εξουσιοδοτήσει την κινεζική εταιρεία Cosco να αγοράσει μερίδιο σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του λιμανιού του Αμβούργου.

Η καγκελαρία φέρεται να προσπάθησε να προωθήσει τη συμφωνία παρά τις ανησυχίες των εταίρων του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP, αλλά και τις συστάσεις της ΕΕ. Τελικά, επιτράπηκε στην Cosco να αγοράσει μικρότερο μερίδιο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Πηγή: Politico