Skip to main content

Πριγκόζιν: Γιατί επιτίθεται στην ελίτ της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner ήρθε σε ρήξη με τους τους τοπικούς αξιωματούχους στην Αγία Πετρούπολη. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός κέντρου της Wagner στην πόλη.

Ο άνθρωπος που είναι πίσω από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, διεκδικεί μία θέση μεταξύ της ρωσικής ελίτ και μεγαλύτερη επιρροή στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο χρηματοδότης της Wagner συνέχισε αυτή του την προσπάθεια χθες με δύο τρόπους: ερχόμενος σε ρήξη με τους τους τοπικούς αξιωματούχους στην Αγία Πετρούπολη και ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός κέντρου της Wagner στην πόλη.

Ειδικότερα, ο Πριγκόζιν φέρεται στις 31 Οκτωβρίου να ζήτησε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας να ξεκινήσει ποινική έρευνα για το «γεγονός» ότι ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ οργάνωσε μια «εγκληματική κοινότητα» στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι Μπέγκλοφ «τρέχει» ένα εγκληματικό δίκτυο που σκοπεύει να αρπάξει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχύσει διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Ο Πριγκόζιν πιθανότατα χρησιμοποιεί την κριτική του για τον Μπεγλόφ και άλλους πολιτικούς της Αγίας Πετρούπολης για να ενισχύσει τη δική του φήμη, και η εκστρατεία του μπορεί να έχει αποτέλεσμα, σχολιάζουν οι αναλυτές προσθέτοντας ότι ήδη η δημοσίευμα της Petersburg Vestnik αναφέρεται στη δημοτικότητα του Πριγκόζιν, η οποία «εκτινάσσεται στα ύψη». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα διερωτάται επίσης εάν ο Πριγκόζιν σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση κάποιου κόμματος, ή ευρύτερα να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ο Πριγκόζιν απάντησε σημειώνοντας: «Δεν κάνω τίποτα για τη δημοτικότητα. Σκοπός μου είναι να εκπληρώσω το καθήκον μου προς την Πατρίδα, και σήμερα δεν σκοπεύω να δημιουργήσω κόμματα, πόσο μάλλον να κατέβω στην πολιτική».

Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά; Ο Πριγκόζιν μπορεί να δημιουργήσει δικό του πολιτικό κόμμα, μπορεί και όχι. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι καθιερώνεται ως πολιτική δύναμη, χρησιμοποιώντας τη θέση του για να ασκήσει κριτική στους αντιπάλους του εντός των κύκλων της ρωσικής ελίτ και να θεσμοθετήσει τη δική του εξουσία, σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, υπενθυμίζοντας ότι ο Πριγκόζιν επέκρινε τους Ρώσους «ολιγάρχες» και τις «ελίτ» στις 31 Οκτωβρίου:

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, ζουν σε «κατάσταση άνεσης» και εμποδίζουν την πλήρη κινητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας: «μέχρι να πάνε τα παιδιά [των ελίτ] στον πόλεμο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης κινητοποίηση της χώρας..

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός «PMC Wagner Center» στην Αγία Πετρούπολη στις 31 Οκτωβρίου, το οποίο είπε ότι έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 4 Νοεμβρίου. Περιέγραψε το κέντρο ως «ένα συγκρότημα κτιρίων στο οποίο υπάρχουν χώροι για δωρεάν στέγαση εφευρετών, σχεδιαστών, ειδικών πληροφορικής, ατόμων που ασχολούνται με την πειραματική παραγωγή και start-ups» με σκοπό τη δημιουργία ενός «άνετου περιβάλλοντος για τη δημιουργία νέων ιδεών που θα αυξήσουν την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών».

Ανέφερε επίσης ότι δεν ενημέρωσε την τοπική διοίκηση της Αγίας Πετρούπολης για τη δημιουργία του κέντρου, επειδή η τοπική κυβέρνηση δεν είναι μια «επαρκώς αντιπροσωπευτική δομή για να παρεμβαίνει στο έργο του PMC Wagner Center». Ο Πριγκόζιν προκάλεσε τους τοπικούς κυβερνητικούς που έχουν αντίρρηση με το κέντρο του να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα ιδρύσει νέα κέντρα εάν το εγχείρημα της Αγίας Πετρούπολης είναι επιτυχές.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες όπως η Wagner είναι παράνομες σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα.

naftemporiki.gr