Skip to main content

Κρεμλίνο: «Δύσκολα εφικτή» η συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι υπονόμευσε τη συμφωνία για τη διακίνηση των σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, μετά από την επίθεση με drones στον στόλο της στη Σεβαστούπολη.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι «δύσκολα εφικτή» επειδή δεν είναι δυνατή η εγγύηση της ασφάλειας της αποστολής, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να επανέλθει.

«Όταν η Ρωσία μιλάει για αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυτιλίας σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολα εφικτή και παίρνει διαφορετικό χαρακτήρα», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τρεις μήνες μετά την υπογραφή της, με την Ουκρανία να την κατηγορεί ότι «εκβιάζει τον κόσμο με πείνα». Η αιφνίδια απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία αναμένεται να πυροδοτήσει νέο ράλι στις τιμές σιτηρών και βασικών τροφίμων. 

Πάντως παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, το Κέντρο κοινού συντονισμού (JCC), που επιβλέπει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε πως συνολικά δώδεκα πλοία αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από λιμάνια της Ουκρανίας. 

Τουλάχιστον έξι πλοία φορτωμένα σιτηρά, μεταξύ των οποίων το Ikaria Angel, που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και έχει προορισμό το Τζιμπουτί μεταφέροντας 30.000 τόνους σιτάρι, πέρασαν από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τον Βόσπορο και την Τουρκία.

naftemporiki.gr