Skip to main content

Σιτηρά: Έξι πλοία διαπλέουν τη Μαύρη Θάλασσα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Άρχισε ξανά ο διάπλους των πλοίων για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Τουλάχιστον έξι πλοία φορτωμένα σιτηρά, μεταξύ των οποίων το Ikaria Angel, που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και έχει προορισμό το Τζιμπουτί μεταφέροντας 30.000 τόνους σιτάρι, πέρασαν από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τον Βόσπορο και την Τουρκία.

Το Κέντρο κοινού συντονισμού (JCC), που επιβλέπει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε πως συνολικά δώδεκα πλοία αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από λιμάνια της Ουκρανίας, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία.

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά Αμίρ Αμπντάλα δήλωσε σήμερα το πρωί στο Twitter: «Κανένα πολιτικό πλοίο δεν μπορεί ποτέ να γίνεται στρατιωτικός στόχος ούτε να κρατείται σε ομηρία. Τα τρόφιμα πρέπει να περάσουν».

Λίγο μετά, η Ουκρανία επιβεβαίωσε τον απόπλου 12 πλοίων με 354.500 τόνους σιιτηρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκ των εγγυητών της συμφωνίας, δήλωσε πως θα συνεχίσει να την υπερασπίζεται, τονίζοντας ωστόσο πως η Ρωσία δεν αποκόμισε τα ίδια οφέλη με την Ουκρανία.

«Αν και η Ρωσία εμφανίζεται διστακτική επειδή δεν αποκόμισε τα ίδια οφέλη [με την Ουκρανία], είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

Άλλα τέσσερα πλοία αναμένεται επίσης να κατευθυνθούν προς την Ουκρανία, ένα εκ των οποίων, υπό τουρκική σημαία, απέπλευσε ήδη σήμερα το πρωί από την Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι “αναστέλλει” τη συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές έπειτα από εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού σε λιμάνι της Κριμαίας το Σάββατο.

Η Ουκρανία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά λέει πως το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος. Η Μόσχα είπε πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πλοία και από αεροπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Χθες, Κυριακή, η Ρωσία αποσύρθηκε «μέχρι νεωτέρας» από τις επιθεωρήσεις πλοίων, που έχουν καταστεί υποχρεωτικές από τη διεθνή συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των εξαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, δύο από τους τέσσερις εταίρους της διεθνούς συμφωνίας, είναι αποφασισμένοι να παρακάμψουν τα θέματα αυτά και να συνεχίσουν την κινητοποίηση των πλοίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, το JCC, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του ΟΗΕ θα παράσχουν επιπλέον πόρους στις επιθεωρήσεις και πως “δέκα ομάδες” αναμένεται να επιθεωρήσουν σήμερα 40 πλοία με προορισμό την Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.