Skip to main content

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Δεν θα πάω στην COP27 φέτος, είναι απάτη» – Απογοητευμένη η ακτιβίστρια

Απογοητευμένη εμφανίζεται ξανά η 19χρονη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, από τις συνόδους κορυφής και γενικά τις κυβερνήσεις, ενώ κάνει ξεκάθαρα ξανά λόγο για «απάτη».  

«Δεν θα πάω στην COP27 για πολλούς λόγους, όμως δεν υπάρχει χώρος για τους πολίτες φέτος», ανέφερε σε συνέντευξή της η 19χρονη, ενώ περιέγραψε ως «απάτη» τις συνόδους κορυφής για το κλίμα, όπως τη διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα.  

«Οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας λένε ψέματα και εξαπατούν», δήλωσε χαρακτηριστικά η 19χρονη.

Μίλησε ακόμη για «greenwashing», δηλαδή κάθε είδους διαφήμιση ή μάρκετινγκ στο οποίο οι «πράσινες» δημόσιες σχέσεις ή προωθητικές ενέργειες χρησιμοποιούνται παραπλανητικά για να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα, οι πολιτικές και τα προγράμματα μιας εταιρείας είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν ελάχιστα ή τίποτα.

Η Τούνμπεργκ, η οποία έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα με τον αγώνα της ενάντια στις μεγάλες εταιρείες και τις κυβερνήσεις είπε ότι οι ακτιβιστές «πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τι απάτη είναι αυτή και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά τα συστήματα μας απογοητεύουν».

 «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσμενή θέση, καθώς πολλοί άνθρωποι απελπίζονται προσπαθώντας να βρουν νέες μεθόδους, την ώρα που συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάναμε μέχρι στιγμής δεν έχουν λειτουργήσει», επεσήμανε η Τούνμπεργκ.

Συνέχισε λέγοντας πως «Δεν μου δίνει καμία απολύτως ευχαρίστηση να συνεχίζω να φωνάζω για τις βλακείες των λεγόμενων ηγετών μας. Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι καλοί. Αλλά πραγματικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτά τα κυνικά παιχνίδια». 

Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες, ακόμη και πετώντας διάφορα σε διάσημους πίνακες για να σωθεί ο πλανήτης.

Χθες, σε μια ακόμη διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα, δύο γυναίκες χρησιμοποίησαν κόλλα για να κολλήσουν κυριολεκτικά σε κιγκλιδώματα σε μια έκθεση δεινοσαύρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου.

Οι δύο ακτιβίστριες κόλλησαν γύρω από τον σκελετό ενός δεινοσαύρου που έζησε πριν από εκατομμύρια χρόνια, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Κι αν η κυβέρνηση έχασε χάσει τον έλεγχο;».

Πριν λίγες ημέρες, ακτιβιστές για το κλίμα έβαλαν αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους τον παγκοσμίου φήμης πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ, το «Κορίτσι με ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», που εκτίθεται στο Μουσείο Μαουριτσχάους στη Χάγη.

Στα μέσα Οκτωβρίου, σοκ προκάλεσε η είδηση ότι έριξαν ντοματόσουπα στο αριστούργημα «Ηλιοτρόπια» του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, το οποίο εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, δύο μέλη ομάδας κόλλησαν τις παλάμες τους σε πίνακα 650 ετών του Σάντρο Μποτιτσέλι, την Primavera, ενώ ένα τρίτο τούς βοήθησε να κρατήσουν ένα πανό, στο οποίο αναγράφονταν το μήνυμα: «Τελευταία γενιά, χωρίς φυσικό αέριο, χωρίς άνθρακα».

Μαρία Βε 

Με πληροφορίεες από The Guardian, Reuters