Skip to main content

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση- Πώς σχολιάζει η ΕΕ

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ορκίσθηκε το πρωί του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο στη Ρώμη. «Η κυβέρνηση είναι στην εξουσία», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η Μελόνι, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας. Φέρνει όμως και στην εξουσία ένα μεταφασιστικό κόμμα που κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει.

Αύριο στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Μάριο Ντράγκι στην Τζόρτζια Μελόνι. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίση που διέρχεται και η Ιταλία.

Μετά από την ορκωμοσία, η πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί της νέα κυβέρνησης πόζαραν για την καθιερωμένη φωτογραφία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ακολούθησε σύντομη ανταλλαγή χαιρετισμών με τον Ματαρέλα. 

Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες. 

Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα. Και ο Ματέο Σαλβίνι μετέβη στο Κυρινάλιο με την σύντροφό του Φραντσέσκα και τα 2 παιδιά του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έτοιμη να συνεργαστούμε

«Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι για τον διορισμό της ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Είμαι έτοιμη και θα χαρώ να συνεργαστώ με τη νέα κυβέρνηση με εποικοδομητικό τρόπο για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που μας περιμένουν», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter στα ιταλικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ρομπέρτα Μετσόλα: Η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία, ας μείνουμε ενωμένοι

«Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Ιταλία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Βοηθάμε τους πολίτες μας και υποστηρίζουμε την Ουκρανία παραμένοντας ενωμένοι και αποφασισμένοι. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία. Μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Καλή δουλειά!», αναφέρει το tweet της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, επίσης γραμμένο στα ιταλικά. 

Σαρλ Μισέλ: Ας εργαστούμε μαζί προς όφελος της Ιταλίας και της ΕΕ

«Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι, καθώς αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ας εργαστούμε μαζί προς όφελος της Ιταλίας και της ΕΕ. Σας περιμένω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εργαστούμε μαζί για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει στην ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ.

naftemporiki.gr