Skip to main content

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

REUTERS

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών, τονίζοντας πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μόλις εκλεγεί νέος ηγέτης στο κόμμα. Η Βρετανία λοιπόν οδεύει προς τον(ή την) 5ο της πρωθυπουργό σε επτά χρόνια.

«Δεν μπορώ να φέρω εις πέρας την αποστολή που μου ανατέθηκε», παραδέχθηκε και προσέθεσε «μίλησα με τον Βασιλιά (Κάρολο) και υπέβαλα την παραίτησή μου».

Η κ. Τρας, παραιτείται μετά από 45 ημέρες στον πρωθυπουργικό θώκο. «Ανέλαβα τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με μια μεγάλη κυβερνητική κρίση και ενώ μαίνεται ο άδικος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία».

Η θητεία της Τρας ήταν η συντομότερη οποιουδήποτε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο δεύτερος πιο σύντομος που έμεινε λιγότερο ήταν ο Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος υπηρέτησε για 119 ημέρες πριν πεθάνει το 1827.

Η αποχώρησή της σήμερα ακολουθεί τις δραματικές σκηνές στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες το βράδυ λόγω ψηφοφορίας για το fracking. Οι εκκλήσεις για να αποχωρήσει συνέχισαν να αυξάνονται τις ώρες που ακολούθησαν.

Ο κλοιός γύρω από την κ. Τρας έσφιγγε τις τελευταίες εβδομάδες μετά το καταστροφικό δημοσιονομικό σχέδιο που παρουσιάσε, μαζί με τον πρωήν πλέον υπουργό Οικονομικών, και στενό της συνεργάτη, Κουάσι Κουάρτενγκ. 

Σήμερα, 16 βουλευτές των Συντηρητικών την κάλεσαν να παραιτηθεί, μετά από εβδομάδες κυβερνητικού χάους και αστάθειας στη Βρετανία. Την ίδια ώρα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επανέλαβε το κάλεσμά του για γενικές εκλογές.

Ο Κιρ Στάρμερ εξέδωσε δήλωση μετά την παραίτηση της κ. Τρας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές: «το Συντηρητικό Κόμμα έχει δείξει ότι δεν έχει πλέον εντολή να κυβερνήσει».

«Οι Τόρις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τελευταία τους χάλια περιμένοντας να λυθούν με ένα κλικ και αλλάζοντας τους ανθρώπους στην ηγεσίαχωρίς τη συγκατάθεση του βρετανικού λαού», λέει, καλώντας για άμεσες γενικές εκλογές.

Ο Τζέρεμι Χαντ,  είναι πιθανό να είναι καθοριστικός σε αυτές τις εκλογές για την ηγεσία. Επιλέγει να μην είναι υποψήφιος, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με έναν υποψήφιο ώστε να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει στη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώην υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος των Τόρις, Πένυ Μόρντοντ, λέει ότι «θα παραμείνει ήρεμη και θα συνεχίσει (να είναι)» και ενθαρρύνει τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ο νέος ηγέτης θα οριστεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιχαμ Μπρέιντι. Το Bloomberg αναμένει ότι ο επικρατέστερος μέχρι στιγμής είναι ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον και αντίπαλος της Τρας στην προηγούμενη κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Ρίσι Σούνακ.

Μια σύντομη δήλωση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στο πλαίσιο της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες: «Ελπίζω να βρει την σταθερότητά της η Βρετανία. Είναι καλό και για τη χώρα και για την Ευρώπη».

naftemporiki.gr