Skip to main content

Θα έχουμε «διαζύγιο» στον «δύσκολο γάμο» των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία;

Ο «πόλεμος» του πετρελαίου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι απίθανο να καταλήξει σε «αίμα».

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι το Ριάντ θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο δεν είναι το μόνο ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις τους που έχουν δοκιμαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, αναλυτές που μίλησαν στο Al Jazeera εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό να διαταραχθούν ουσιαστικά οι σχέσεις των δύο χωρών. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε διαζύγιο σε αυτό τον δύσκολο γάμο», λέει χαρακτηριστικά η Annelle Sheline του Quincy Institute for Responsible Statecraft. «Αλλά φαντάζομαι ότι μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλή δυσαρέσκεια τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Σαουδάραβες», πρόσθεσε.

Ο Gerald Feierstein, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ που πλέονμ υπηρετεί ως διευθυντής του προγράμματος Arabian Peninsula Affairs στο think tank του Middle East Institute, είπε επίσης ότι είναι απίθανο οι τρέχουσες εντάσεις να αλλάξουν ουσιαστικά τη συμμαχία. «Έχουμε ακόμα σημαντικά συμφέροντα με τη Σαουδική Αραβία», ανέφερε. «Εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε μια σειρά σημαντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας».

Σύμφωνα με τον Feierstein, η συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία είναι συναλλακτική, όχι μια «βαθιά σχέση», και τα αμοιβαία συμφέροντα αρκούν για να συνεχιστεί. «Υπήρξαν ζητήματα. Υπήρξαν εξάρσεις… όπου η σχέση φαίνεται λίγο ασταθής, λίγο δύσκολη», είπε. «Αλλά πάντα επιστρέφει στην πραγματικότητα ότι υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και νομίζω ότι αυτό είναι που τη συντηρεί».

naftemporiki.gr