Skip to main content

Λιζ Τρας: Ζητώ συγγνώμη αλλά…

Μετά από εβδομάδες αναταραχών στην αγορά και αμέτρητων πισωγυρισμάτων, η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ζήτησε συγγνώμη αργά τη Δευτέρα για «τα λάθη που έγιναν» κατά τις πρώτες εβδομάδες της ήδη απειλούμενης πρωθυπουργίας της.

«Πρώτα από όλα, θέλω να αναλάβω την ευθύνη και να ζητήσω συγγνώμη για τα λάθη που έγιναν», είπε η Τρας σε συνέντευξή της στο BBC.

«Ήθελα να δράσω, να βοηθήσω τους ανθρώπους με τους λογαριασμούς της ενέργειας, να αντιμετωπίσω το ζήτημα των υψηλών φόρων, αλλά πήγαμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζω ότι έχουμε κάνει λάθη» είπε σε συνέντευξή της στο BBC. «Ζητώ συγνώμη για αυτά τα λάθη, αλλά τα διόρθωσα. Διόρισα έναν νέο υπουργό Οικονομικών, αποκαταστήσαμε την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία.»

«Αυτό που πρέπει να κάνω τώρα είναι να συνεχίσω και να παράξω έργο για τους πολίτες. Εκλεγήκαμε με το μανιφέστο του 2019 και θέλω να συνεχίσω και να προχωρήσω στην υλοποίησή του».

Η Τρας επέμεινε επίσης ότι θα οδηγήσει «οπωσδήποτε» το Συντηρητικό της Κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες αναμένονται το 2024.

Η νέα πρωθυπουργός παλεύει ήδη να διατηρήσει τη θέση της μετά από περίπου έξι εβδομάδες στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ένας αυξανόμενος αριθμός Συντηρητικών βουλευτών σχεδιάζει ανοιχτά τρόπους για να την εκδιώξει, με την Τρας να «θυσιάζει» τον στενό της συνεργάτη Κουάσι Κουάρτενγκ από το υπουργείο Οικονομικών μετά από μια λυσσαλέα απάντηση της αγοράς στην ατζέντα της για μείωση των φόρων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τζέρεμι Χαντ, ο βιαστικά διορισμένος αντικαταστάτης του Κουάρτενγκ, χρησιμοποίησε μια τηλεοπτική ομιλία για να καταρρίψει πλήρως το μανιφέστο με το οποίο η Τρας κέρδισε τελικά στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις.

«Η ανάπτυξη απαιτεί εμπιστοσύνη και σταθερότητα», είπε ο Χαντ, σε μια ξεκάθαρη παραδοχή που η Τρας δεν ήταν σε θέση να παράσχει κανένα από τα δύο από τον διορισμό της ως πρωθυπουργού στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η πρωθυπουργός αργότερα απέφυγε ένα αίτημα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος να εμφανιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και να εξηγήσει τη σκέψη πίσω από την αντικατάστασή του Κουάρτενγκ με τον Χαντ.

naftemporiki.gr