Skip to main content

Σλοβακία: Δύο νεκροί σε πυροβολισμούς έξω από γκέι μπαρ στην Μπρατισλάβα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμούς μπροστά σε χώρο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Μπρατισλάβα το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο δράστης βρέθηκε νεκρός το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε η σλοβακική αστυνομία, αρνούμενη να σχολιάσει εάν οι πυροβολισμοί θα μπορούσαν να ήταν έγκλημα μίσους.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν επίσης τους πολίτες ότι δεν υπήρχαν ανησυχίες για περαιτέρω επιθέσεις.

Το περιστατικό συνέβη μπροστά στο Tepláreň, ένα από τα λίγα LGBT μαγαζιά στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Μάρτυρες είπαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι άκουσαν έως και 10 πυροβολισμούς.

Οι δύο άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν και οι δύο γύρω στα 20. Ένας από τους άνδρες εργαζόταν στο μπαρ, ανέφερε η εφημερίδα SME.

Η τραυματισμένη γυναίκα — η οποία επίσης εργάζεται στο Tepláreň — μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, ο εγχώριος Τύπος αναγνώρισε τον ύποπτο δράστη ως τον Γιουράι K., έναν 19χρονο άνδρα που άφησε ομοφοβικά και αντισημιτικά μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ καταδίκασε τη διπλή δολοφονία την Πέμπτη, λέγοντας ότι «ο εξτρεμισμός είναι απαράδεκτος», ενώ η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα κάλεσε τους πολιτικούς να σταματήσουν να διαδίδουν μίσος.

«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους των θυμάτων της χθεσινής φρικτής επίθεσης στη Μπρατισλάβα και όλους στην κοινότητα #LGBTIQ+ που πλήττονται από αυτήν», ανέφερε η Τσαπούτοβα σε ανάρτηση στο Twitter. «Οι λέξεις μπορούν να γίνουν όπλα. Το μίσος σκοτώνει. Ως πολιτικοί, πρέπει να ζυγίζουμε κάθε λέξη που λέμε πριν να είναι πολύ αργά.»

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στη Μπρατισλάβα. Αυτές οι αποτρόπαιες δολοφονίες αποτελούν απειλή για τις κοινωνίες μας που βασίζονται στον σεβασμό και ανεκτικότητα. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εγκλήματος μίσους και της ομιλίας σε κάθε μορφή.

Πρέπει να προστατεύσουμε την LGBTIQ κοινότητα».

naftemporiki.gr