Skip to main content

Δανία: Μπλακ άουτ στο νησί Μπόρνχολμ μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Ανεξήγητη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σήμερα στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έγινε η καταγγελλόμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική.

Η εταιρεία ηλεκτρισμού Energinet εκτιμά πως η βλάβη συνδέεται με το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει τη νήσο των 40.000 κατοίκων με την υπόλοιπη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί με βεβαιότητα τα ακριβή αίτιά της.

«Υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού και το Μπόρνχολμ είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τις 07:50» δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος της Energinet.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να προέρχεται από το υποθαλάσσιο καλώδιο, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλο τμήμα του συστήματος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ηλεκτροδότηση αναμενόταν να επανέλθει το μεσημέρι.

Το περιστατικό σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά τα τέσσερα περιστατικά διαρροών φυσικού αερίου στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, οι οποίες αποδίδονται σε εκρήξεις πιθανώς λόγω δολιοφθοράς. Η Ρωσία, γύρω από την οποία περιστρέφονται οι υποψίες στη Δύση, έχει απορρίψει κάθε ευθύνη.

naftemporiki.gr