Skip to main content

Nord Stream: Συνομιλία φον ντερ Λάιεν με τον Νορβηγό πρωθυπουργό για τη «δολιοφθορά»

Η ενεργειακή κρίση και οι πράξεις «δολιοφθοράς» στον Nord Stream βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στο τουίτερ: «Καλή συνομιλία με τον Γιόνας Γκαρ Στόρε για τις απαράδεκτες ενέργειες δολιοφθοράς στον Nord Stream και για τις ενεργειακές σχέσεις ΕΕ-Νορβηγίας.

Η προσιτή ενέργεια και ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός είναι το κοινό μας συμφέρον».

Εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν στρατιώτες για να συμβάλουν στη φύλαξη μεγάλων μονάδων επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ξηρά, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της ασφάλειας εν μέσω υποψιών ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream οφείλονται σε δολιοφθορά.

Στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική σημειώθηκαν εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν διαρροή φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία αρκετών χωρών ξεκίνησε έρευνα.

Η Νορβηγία, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντική εξαγωγός πετρελαίου, ανέπτυξε την περασμένη εβδομάδα το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της για να περιπολούν υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί βοήθεια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία σε αυτό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters