Skip to main content

Λαβρόφ: «Ανοιχτή» η Ρωσία σε συνάντηση Πούτιν με Μπάιντεν στη σύνοδο της G20

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν θα απορρίψει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην συνάντηση της G20, που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο στην Ινδονησία. «Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ποτέ δεν αρνούμαστε συναντήσεις. Εάν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ακούσει οποιεσδήποτε προτάσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Μόσχα είπε- είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη κάποια σοβαρή πρόταση για διαπραγμάτευση.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις αξιωματούχων, μεταξύ των οποίοων και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές σε συνομιλίες, αλλά ότι η Ρωσία είχε αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα», είπε ο Λαβρόφ. «Δεν έχουμε λάβει σοβαρές προτάσεις για να έρθουμε σε επαφή».

Επίσης, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν «de facto» στη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί συμμετέχουν de facto σε αυτόν τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Λαβρόφ.  «Αυτός ο πόλεμος ελέγχεται από τους Αγγλοσάξονες».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιεσδήποτε προτάσεις, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων εάν αυτό θα οδηγήσει σε αποτελέσματα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει προτάσεις στον Ρώσο πρόεδρο κατά την συνάντησή τους στο Καζακστάν αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr