Skip to main content

Ρωσία: «Ο ηλίθιος ο Πούτιν έχει μπει σε πόλεμο με ολόκληρο τον κόσμο»

«Ο Πούτιν κατέστρεψε τους στρατιωτικούς πόρους της χώρας και τώρα,ο ηλίθιος, έχει μπει σε πόλεμο με ολόκληρο τον κόσμο» .Με σκληρά λόγια μιλάει για τον Ρώσο πρόεδρο, ο Βιτάλι Βοτανόφσκι βετεράνος της Πολεμικής αεροπορίας που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, και ισχυρός επικριτής της εισβολής στην Ουκρανία.

 Ο Βοτανόφσκι που μίλησε στους  «The Moscow Times», έχει επανειλημμένα τεθεί υπό κράτηση επειδή φωτογραφίζει τους τάφους των νεκρών στρατιωτών. 

«Ο Πούτιν έχει δημιουργήσει  συνθήκες  οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να κερδίσουμε», λέει. 

«Όλοι [οι βετεράνοι]  συζητάμε για όσα συμβαίνουν», λέει από την πλευρά του ο Νικολάι Προκούντιν,  61χρονος βετεράνος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν ο οποίος επίσης αντιτίθεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Υπάρχουν άνθρωποι με απόψεις πανομοιότυπες με τις δικές μου, άλλοι είναι λιγότερο ριζοσπαστικοί… Αλλά οι περισσότεροι   ξεγελιούνται από την προπαγάνδα» αναφέρει 
 

«Σκότωσαν το παιδί αυτού που μου έσωσε την ζωή»

Ο Προκούντιν συνυπέγραψε ενα κείμενο πέρυσ,ι κατά της «κλιμάκωσης του πολέμου» στην Ουκρανία με τον συνάδελφό του Σεργκέι Γκουλιάεφ, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός των σοβιετικών πληροφοριών στο Αφγανιστάν.  

 Ένας λόγος για τον οποίο ο Γκουλιάεφ είναι κατά της εισβολής,  είναι επειδή ένας Σοβιετικός στρατιώτης από την Ουκρανία του είχε σώσε τη ζωή στο Αφγανιστάν. Ο γιος αυτού του άνδρα, στρατιώτης του ουκρανικού στρατού, σκοτώθηκε το 2014 σε μάχη με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. 

« Ο γιος του πέθανε ενώ υπερασπιζόταν το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ… Ο μοναχογιός του. Τον σκότωσε η χώρα μου», είπε ο Γκουλιάεφ στους The Moscow Times. 

 Άλλα πρώην μέλη του στρατου που μίλησαν  στους «The Moscow Times» ανέφεραν διαφορετικούς λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στον πόλεμο: κάποιοι τον αποκαλούν «άδικη» επίθεση σε έναν μικρότερο γείτονα, και άλλοι ανησυχούν ότι θα προκαλέσει ανείπωτο πόνο στη Ρωσία. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τι συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και τον τρόπο που προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη… με τα δικά μας χρήματα, του ρωσικού λαού… [είναι σαφές ότι] θα πληρώσουμε για τις τρελές ιδέες τους», είπε ο Ίγκόρ Κνιάζκοφ, βετεράνος του πολέμου της Ρωσίας στην Τσετσενία και πρώην αστυνομικός 

Όλοι οι πρώην στρατιωτικοί συμφωνούν ότι λόγω της ενδημικής διαφθορά και η ανικανότητας των ανώτερων διοικητών, είναι απίθανο να κερδηθεί ο πόλεμος
 

Οι «άκαπνοι» Πούτιν και Σόιγκου

«Ούτε ο Πούτιν ούτε ο [υπουργός Άμυνας Σεργκέι] Σόιγκου υπηρέτησαν στον στρατό, επομένως δεν έχουν την παραμικρή δέα για την κατάσταση και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών μας και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», είπε ο Γκουλιάεφ. 

Σύμφωνα με τον  Βοτανόφσκι  οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις υπό τον πρώην υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ «πρακτικά κατέστρεψαν» τον ρωσικό στρατό, αλλά το αληθινό πρώτο βήμα για να «καταστραφεί» η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας ήταν οι μείωση του χρόνου της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2007. 

«Ο σύγχρονος πόλεμος είναι, πρώτα απ’ όλα, πόλεμος τεχνολογίας, γνώσης και δεξιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να διδαχθούν  σε έναν στρατεύσιμο δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας μέσα σε ένα χρόνο», αναφέρει

«Ο Πούτιν  δεν οδηγεί τα στρατεύματά μας καβάλα σε λευκό άλογο. Αντίεθετα, κάθεται σε ένα καταφύγιο στο Κρεμλίνο ή στο παλάτι στο Gelendzhik με τα γιοτ του και τις πόρνες του», συνηγορεί ο Προκούντι.

«Οι Ουκρανοί  είναι φίλοι και σύντροφοί μου, γι’ αυτό είμαι βαθιά εξοργισμένος με αυτό που συμβαίνει. Φυσικά και θα υπερασπιζόμου τη χώρα μας από Ουκρανούς, Λευκορώσους, Τουρκμένους, και Καζάκους», πρόσθεσε. «Αλλά μόνο εαν μας επιτίθονταν» 

 naftemproriki.gr.