Skip to main content

Ουκρανία: Κατατέθηκε το αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ίδιος, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψαν μια επίσημη αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες.

«Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας… Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανάρτησε η ουκρανική προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει τώρα η Ρωσία και είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα αλλά «με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την στρατιωτική ηγεσία για να συζητήσουν το «περαιτέρω σχέδιο της απελευθέρωσης» των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι ο ίδιος και η στρατιωτική ηγεσία συζήτησαν επίσης το θέμα των προμηθειών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ενδεχόμενα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην γραμμή του μετώπου… και τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter.

«Καλά νέα θα ανακοινωθούν σύντομα» πρόσθεσε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες