Skip to main content

Η Ιταλία ενισχύει την επιτήρηση στους αγωγούς εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια

Τη ναυτική επιτήρηση και τους ελέγχους στους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ιταλία, από τα νότια και ανατολικά ενίσχυσε η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίες θεωρείται ότι οφείλονται σε σαμποτάζ. Οι διαρροές έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανά σαμποτάζ και σε άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ιταλία έχει θέσει υπό παρακολούθηση τον αγωγό TransMed, που συνδέει την Αλγερία με την Σικελία, τον Trans Adriatic Pipeline (TAP), που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Απουλία και τον αγωγό GreenStream, που συνδέει την Λιβύη με την Σικελία. Η Ρώμη έχει επίσης σημάνει συναγερμό στον αγωγό Trans Austria Gas (TAG) που συνδέει τις σκανδιναβικές χώρες με την βορειοανατολική Ιταλία.

Η Ιταλία έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις εισαγωγές από την Αλγερία και τις σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να αναπληρώσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, που αποτελούσαν το 40% του συνόλου των εισαγωγών στη χώρα.

Πηγή: Reuters