Skip to main content

Τρας: Υπερασπίζεται το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, παρά τα «αμφιλεγόμενα στοιχεία»

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας υπερασπίστηκε την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης παρά τα «αμφιλεγόμενα στοιχεία» μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη με στόχο τη σταθεροποίηση της αναταραχής στην αγορά.

Στα πρώτα της σχόλια μετά τον μίνι προϋπολογισμό του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την Παρασκευή, η Τρας είπε ότι το δημοσιονομική σχέδιο είναι το σωστό για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και δεν θα αλλάξει πορεία παρά την αναταραχή.

«Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που θα αντιμετωπίζαμε αν η κυβέρνηση δεν είχε δράσει», δήλωσε την Πέμπτη στο BBC Radio Norfolk. «Οι άνθρωποι κοιτούσαν λογαριασμούς καυσίμων μέχρι 6.000 λίρες, πολύ, πολύ υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και γι’ αυτό έπρεπε να ενεργήσουμε ως κυβέρνηση». Η δράση της κυβέρνησης θα «μειώσει επίσης τη φορολογική επιβάρυνση και θα θέσει σε λειτουργία την οικονομία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο μίνι προϋπολογισμός  σόκαρε τις αγορές με το μέγεθος των φορολογικών μειώσεων και του κρατικού δανεισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρά σε έκτακτα μέτρα την Τετάρτη για να αποφύγει μια κατάρρευση στον τομέα των συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 65 δισ. λιρών για να ανακόψει την κρίση στο δημόσιο χρέος.

«Φυσικά υπάρχουν αμφιλεγόμενα στοιχεία, όπως πάντα, αλλά η προτεραιότητά μου είναι να βεβαιωθώ ότι υποστηρίζουμε τον βρετανικό λαό σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», είπε η Τρας.

naftemporiki.gr