Skip to main content

Βρυξέλλες: Πίεση από ΗΠΑ για να επιταχυνθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν και να αυξήσουν την οικονομική τους στήριξη προς την Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times. 

Ειδικότερα, οι FT επικαλούμενοι αξιωματούχους αναφέρουν ότι μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στις Βρυξέλλες για την αργή διαδικασία εκταμίευσης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Κίεβο, και ζήτησαν επίσης από τις Βρυξέλλες να δημιουργήσουν έναν «τακτικό μηχανισμό» για οικονομική υποστήριξη. 

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να αυξήσουν τη στήριξη για την οικονομία της Ουκρανίας σε μια εποχή που το Κίεβο επιδιώκει να ανακτήσει εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τις συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους να διορθώσουν τα σημεία συμφόρησης που συγκρατούν τους πόρους, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενις Σμιχάλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να τονίσει ότι το Κίεβο χρειάζεται περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.  

Η Ουάσιγκτον έχει διαθέσει 8,5 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια στο Κίεβο και ζήτησε επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις από το Κογκρέσο. Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες έχουν διαθέσει το 1 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν τον Μάιο. Συμφώνησαν στην αποδέσμευση άλλων 5 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί τα κεφάλαια. Ελπίζουν πάντως να διαθέσουν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά τα ποσά προστίθενται σε ένα δάνειο 1,2 δισ. ευρώ της ΕΕ νωρίτερα φέτος, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των μηνιαίων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της ουκρανικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr