Skip to main content

Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας ζητεί το Κίεβο με αιχμή τα δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη

Την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης σε τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν θα μεταβάλουν τις ουκρανικές κινήσεις επί τους πεδίου των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά που επισκέπτεται το Κίεβο για τρίτη φορά από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ατομικές κυρώσεις δεν αρκούν ως τιμωρία για τα «δημοψηφίσματα» που στήθηκαν από την Μόσχα ως «πρελούδιο» στην προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, υπό τον – πλήρη ή μερικό – έλεγχο των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ολοκληρώνουν σήμερα την ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, διαδικασία την οποία έχουν απορρίψει το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα, που διαμηνύουν πως θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις σε περίπτωση ενσωμάτωσής τους στη ρωσική επικράτεια.

Πηγή: Reuters