Skip to main content

Λιζ Τρας: Προσωπικά, είμαι μεγάλη θαυμάστρια των ΗΠΑ

Η Λιζ Τρας, η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες «απίστευτα στενό εταίρο» την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η σχέση των χωρών «είναι ιδιαίτερη».

«Πιστεύω ότι η σχέση μας είναι ιδιαίτερη και είναι ολοένα και πιο σημαντική σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε απειλές από τη Ρωσία, αυξημένη πίεση από την Κίνα, η οποία πιστεύει στις δυνάμεις της», δήλωσε η Τρας την Κυριακή στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.

Η Τρας είπε ότι είναι «προσωπικά μεγάλη θαυμάστρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» και ότι έχει ταξιδέψει συχνά στις ΗΠΑ. «Είμαι αποφασισμένη ότι θα κάνουμε την ειδική σχέση ακόμα πιο ξεχωριστή τα επόμενα χρόνια και συνεργαζόμαστε με τους φίλους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο».

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για την Ταϊβάν, την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν εάν η Κίνα εισβάλει, η Λιζ Τρας απάντησε: «Όλοι οι σύμμαχοί μας πρέπει να βεβαιωθούν ότι η Ταϊβάν είναι σε θέση να αμυνθεί» και θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση. Η Δύση θα πρέπει να πάρει τα μαθήματα από την Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίζει την επιθετικότητα νωρίς».

Ο όρος «ειδική σχέση», που επινοήθηκε από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τη διπλωματική εγγύτητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Παλιότερα πάντως η Τρας είχε χαρακτηρίσει τη διμερή σχέση «ειδική, αλλά όχι αποκλειστική».

naftemporiki.gr