Skip to main content

Συναγερμός στη Βαλτική για διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, παρουσίασε διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού και οι δανικές αρχές.

Μετά την ανακοίνωση από την αρχή θαλάσσιας κυκλοφορίας της Δανίας για διαρροή αερίου που εντοπίστηκε στη διαδρομή του Nord Stream 2, η διαχειρίστρια εταιρεία  επιβεβαίωσε σε δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαρροή επηρέασε τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, που ανήκει κατά πλειοψηφία στον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας. Η διαρροή «είναι επικίνδυνη για τη θαλάσσια κυκλοφορία», αναφέρει η δανική ναυτιλιακή αρχή σε ειδοποίηση προς τα πλοία.

«Απαγορεύεται η πλοήγηση σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων (περίπου 9 χιλιόμετρα, σ.σ.) γύρω από την αναφερόμενη θέση», διευκρινίζει.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), έχει επιβληθεί απαγόρευση υπερπτήσεων και για αεροπλάνα πάνω από την περιοχή. Λίγο πριν την ανακοίνωση αυτού του περιστατικού από τη δανική πλευρά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε επισημάνει ότι ερευνούσε μια απρόβλεπτη και ταχεία «πτώση πίεσης» στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

naftemporiki.gr