Skip to main content

Ιταλία: Ο Λέτα θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, θα παραιτηθεί από τη θέση του, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Η παραίτηση θα «κλείσει» μετά από το συνέδριο του κόμματος, όπου θα ζητήσει «μια νέα γενιά» ηγετών για την κεντροαριστερά. Ο Λέτα είπε ότι σχεδιάζει να οργανώσει το συνέδριο τις επόμενες εβδομάδες και να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.

«Με πνεύμα υπηρεσίας, θα διασφαλίσω την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι το συνέδριο, οπότε και δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε ο Λέτα σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Το Δημοκρατικό του κόμμα τα πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο στις γενικές εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Το ποσοστό του ήταν πολύ μικρότερο από το 26% που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. 

Η βασική κριτική απέναντι στο πρόσωπο του Λέτα αφορά το θέμα των συμμαχιών με άλλα κόμματα και την αποτυχία του να σχηματίσει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό που θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός εναντίον του ενωμένου δεξιού μπλοκ.