Skip to main content

Εκλογές στην Ιταλία: Προβάδισμα της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία, η οποία ετοιμάζεται για ακδροδεξιά πολιτική στροφή, με την Τζόρτζια Μελόνι να είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που αναφέρει το BBC, η συμμαχία Αδελφών της Ιταλίας-Λέγκας του Βορρά και Forza Italia, λαμβάνει από 41-45%.

Τα exit poll της ιταλικής τηλεόρασης Rai δείχνουν μια σαφή πλειοψηφία και ξεκάθαρη νίκη για το δεξιό μπλοκ. Η Μελόνι θα έχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Πρώτο κόμμα λοιπόν φαίνεται πως θα είναι οι Αδελφοί της Ιταλίας, δεύτεροι οι Δημοκράτες, τρίτο κόμμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Κοντά στο 7% τα ποσοστά των Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, αν και η Λέγκα μπορεί να φτάσει στο 12%, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το κόμμα του Σαλβίνι είχε λάβει 17% το 2018 και 34% στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019.

Η προσέλευση ήταν δραματικά χαμηλή, μόλις στο 64,7% μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας. Τα επίπεδα ψηφοφορίας ήταν ιδιαίτερα φτωχά στις νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η απόφαση για το ποιος θα γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ιταλίας εναπόκειται στον πρόεδρο, όχι στη Τζόρτζια Μελόνι, και αυτό θα πάρει χρόνο.

Αν και έχει εργαστεί σκληρά για να αμβλύνει την εικόνα της, τονίζοντας την υποστήριξή της στην Ουκρανία και μειώνοντας τη ρητορική κατά της ΕΕ, ηγείται ενός κόμματος που έχει τις ρίζες της σε ένα μεταπολεμικό κίνημα που αναδύθηκε από τους φασίστες του Μπενίτο Μουσολίνι.

Η Ιταλία είναι ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ, και η ρητορική της κας Μελόνι για την ΕΕ την φέρνει κοντά στον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Το κόμμα της Μελόνι χρειάζεται 104 έδρες για την πλειοψηφία της ιταλικής Γερουσίας.

Η συμμαχία των κομμάτων του Ματέο Ρέντσι και του Κάρλο Καλέντα αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό μεταξύ 6,5% και 8,5%, σύμφωνα με το exit poll.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Aδέλφια της Ιταλίας 24 %

Δημοκρατικό Κόμμα 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Λέγκα 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι – Καλέντα 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Παρατάξεις

Κεντροδεξιά (Αδέλφια της Ιταλίας – Λέγκα – Φόρτσα Ιτάλια + μικρότερα κόμματα): 41-45 %

Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα + μικρότερα κόμματα): 25,5-29,5%

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στην γερουσία 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

naftemporiki.gr