Skip to main content

Ιράν: Να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ, ζητούν οι μεταρρυθμιστές

Συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Η Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Το κύριο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν το Σάββατο (24 Σεπτεμβρίου) προέτρεψε το κράτος να ακυρώσει την απαίτηση για υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ μετά τον θάνατο της κοπέλας.

Σύμφωνα με νόμο που ισχύει στη χώρα από το 1983, οι γυναίκες, Ιρανές και ξένες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, πρέπει να βγαίνουν έξω με το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους καλυμμένο με ένα φαρδύ ρούχο μήκους.

Οι μεταρρυθμιστές απαιτούν επίσης από την Ισλαμική Δημοκρατία να ανακοινώσει «επισήμως το τέλος των δραστηριοτήτων της αστυνομίας ηθικής» και «να δώσει το έναυσμα για ειρηνικές διαδηλώσεις», προσθέτει το κείμενο. Το κόμμα ζήτησε επίσης τη σύσταση μιας «αμερόληπτης» εξεταστικής επιτροπής για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και την «άμεση απελευθέρωση των πρόσφατα συλληφθέντων».

Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας πυροδότησε νυχτερινές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Ιράν στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημη αναφορά.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν επίσης. Μόνο στην επαρχία Γκουιλάν (βόρεια), «739 ταραχοποιοί, μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες» συνελήφθησαν, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μιλώντας για τους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.