Skip to main content

WP: Γιατί ο Μπάιντεν «κήρυξε» το τέλος της πανδημίας

Το τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ κήρυξε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Έχουμε ακόμη πρόβλημα με τον Covid. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Η φράση «η πανδημία τελείωσε» είναι κάτι που σίγουρα όλοι θα ήθελαν να ακούσουν, σχολιάζει στο editorial της η Washington Post υπογραμμίζοντας πως η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται, τουλάχιστον υπό την έννοια ότι «ένας επικίνδυνος ιός μολύνει, αρρωσταίνει και σκοτώνει ανθρώπους, μεταλλάσσεται για να επιβιώσει και ”στοιχειώνει” τον κόσμο».

«Η πανδημία έχει μετατοπιστεί, και η κανονικότητα έχει επιστρέψει με πολλούς τρόπους. Η πανδημία όμως δεν έχει τελειώσει», συνεχίζει η WP προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να μπορεί να κρίνει την ακριβή στιγμή που τελειώνει μια πανδημία. 

Ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την αισιοδοξία του «η πανδημία έχει τελειώσει» είναι προφανής- σύμφωνα με την WP- και ονομάζεται «ενδιάμεσες εκλογές». «Οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν και οι Αμερικανοί αισθάνονται μια συντριπτική αίσθηση κόπωσης», αναφέρει η εφημερίδα συμπληρώνοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τερματίσει επίσημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας, η οποία όταν λήξει θα σημαίνει ότι περίπου 15 εκατομμύρια θα χάσουν την ασφάλεια υγείας και θα «ξεπαγώσει» η παύση αποπληρωμής φοιτητικών δανείων. 

«Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία που πηγάζει από το σχόλιο του κ. Μπάιντεν είναι ότι θα υπονομεύσει περαιτέρω την αποφασιστικότητα στο Κογκρέσο να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Covid. Ήδη, το αίτημα του κ. Μπάιντεν για πρόσθετη χρηματοδότηση για εμβόλια, διαγνωστικά τεστ και θεραπευτικές αγωγές έχει ατονήσει. Εάν ο εφησυχασμός και η κούραση συνεχίσουν να κυριαρχούν, το έθνος δεν θα είναι προετοιμασμένο για μια νέα παραλλαγή ακριβώς τη στιγμή που αυτό χρειάζεται περισσότερο. Το “η πανδημία τελείωσε” ακούγεται ωραίο, και είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», καταλήγει η εφημερίδα. 

naftemporiki.gr