Skip to main content

Ερντογάν: Αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν F-16, θα βρούμε τον τρόπο να φροντίσουμε τον εαυτό μας

Ενοχλημένος με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Τουρκία εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. 

«Δεν μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μας είναι ιδανικές. Γιατί; Διότι ο όγκος των συναλλαγών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σήμερα εκεί που θα έπρεπε να είναι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση των δύο χωρών και σε τι φάση είναι. 

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος η αμυντική βιομηχανία είναι από τους τομείς που οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. «Για παράδειγμα, έχουμε το εκκρεμές ζήτημα των F-16. Έχουμε προμηθευτεί F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, όμως, λαμβάνονται ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό δεν ταιριάζει πολύ για δύο φιλικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ ότι παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα για αεροσκάφη F-16 αλλά δεν υποστηρίζουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα. 

«Έχουμε μιλήσει με τους Ρεπουμπλικανούς και έχουμε λάβει την υποστήριξη τους. Τι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16;  Φυσικά, θα φροντίσουμε τον εαυτό μας», τόνισε. 

«Άρα θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη για τα F-16, θα χτίσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν πρόκειται να δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που δίνει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πέντε πρώτες χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

naftemporiki.gr