Skip to main content

Τελευταίο αντίο σήμερα στη βασίλισσα Ελισάβετ

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Τερματίζεται και επισήμως η 70χρονη βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία κηδεύεται σήμερα το πρωί παρουσία δεκάδων ηγετών και αξιωματούχων από ολόκληρο το κόσμο.

Με τις αρχές να μιλούν για τη δυσκολότερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία. Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και δυσκολότερη επιχείρηση στην ιστορία της», ακόμα και από αυτή του 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάνω από 10.000 αξιωματικοί θα βρίσκονται στο καθήκον, με ανθρώπους να έχουν επιστρατευτεί όχι μόνο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, αλλά και από τη βρετανική μυστική υπηρεσία (MI5) και βέβαια την Αντιτρομοκρατική.

Η στιγμή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κάτι που προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια, τώρα όμως η επιχείρηση παίρνει σάρκα και οστά.

Στην κηδεία και προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ θα βρεθούν στη χώρα πάνω από 500 αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών, ενώ εντός του Αβαείου του Γουέστμινστερ υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ο κόσμος συνέχισε και χθες να συρρέει κατά εκατοντάδες προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα.

Η ουρά που οδηγεί στο Γουέστμινστερ Χολ, όπου και βρίσκεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ εδώ και τέσσερις ημέρες, δεν έχει σταματήσει λεπτό. Χαρακτηριστικό, ότι το Σάββατο οι αρχές παρακάλεσαν τον κόσμο να σταματήσει να έρχεται, κλείνοντας μάλιστα την είσοδο της ουράς του λαϊκού προσκυνήματος. Όμως, οι Βρετανοί βρήκαν τη λύση να δημιουργήσουν μία νέα ουρά.

Η αναμονή του κόσμου, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, ξεπέρασε ακόμα και τις 22 ώρες, με τους πιο τυχερούς να περιμένουν περίπου 14.

Προχθές αργά το βράδυ έφτασε στο Λονδίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ από την Παρασκευή έχουν φτάσει στη χώρα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζ.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία. Η είσοδος στους κινηματογράφους για την προβολή της κηδείας είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη. Παράλληλα, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής.

Η κηδεία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky. Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο θα παραστούν στην κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, η οποία στις 8 Σεπτεμβρίου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών. Η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη σημερινή ημέρα.

Αντίδραση

Από τις προσκλήσεις για την κηδεία της βασίλισσας δεν έλειψαν βέβαια και κάποια παρατράγουδα. Ο διάδοχος πρίγκιπας και ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δεν θα είναι παρών στην κηδεία σήμερα της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς η απόφαση του Μπάκιγχαμ να προσκαλέσει τον Μπιν Σαλμάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Χθες το βράδυ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ’ να παραχωρεί δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για τους επίσημους προσκεκλημένους.