Skip to main content

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σκηνές, υπνόσακοι και ουρές χιλιομέτρων για το «ύστατο χαίρε»

Πρωτόγνωρες εικόνες παρατηρούνται στο Λονδίνο, όπου χιλιάδες κόσμου ακόμη και υπό βροχή, περιμένει υπομονετικά για να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ, η σορός της οποίας βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από χθες το βράδυ. Σκηνές, υπνόσακοι, καρέκλες και ανοιχτές ομπρέλες έχουν κατακλύσει τις όχθες του ποταμού Τάμεση.

Η σορός βρίσκεται στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα φύγει από εκεί στις 14:22 τοπική ώρα. Θα διασχίσει μια συγκεκριμένη διαδρομή 38 λεπτών πάνω σε άμαξα μέχρι το Γουέστμινστερ Χολ, όπου πεζοί ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ μαζί με τα παιδιά του, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, θα τη συνοδεύσουν. Όταν φτάσει στο ιστορικό Γουέστμινστερ Χολ, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα, όπου και οι πόρτες θα ανοίξουν για το λαϊκό προσκύνημα.

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, θα ακούγονται κανονιοβολισμοί σε πένθιμο ρυθμό από το Hyde Park και από το Big Ben οι καμπάνες του ρολογιού.

Είναι χαρακτηριστικό της λατρείας που εκδηλώνει ο κόσμος προς την αποθανούσα Βασίλισσα, το γεγονός ότι η ουρά που έχει υπολογιστεί από την αστυνομία είναι έξι χιλιομέτρων. Ξεκινά από τη Lambeth Bridge και τελειώνει στο Southwark Park. Περπατώντας, υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται 1 ώρα και 10 λεπτά, όμως αν κάποιος περιμένει με σκοπό να μπει στο εσωτερικό του Γουέστμινστερ Χολ, θα χρειαστεί ίσως και 30 ώρες για να το καταφέρει.

Αλλαγές στα δρομολόγια τρένων και αεροπλάνων

Οι υπηρεσίες των τραίνων, προς τιμήν της Βασίλισσας, από χθες Τρίτη έχουν αυξήσει τα δρομολόγιά τους, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι θα εξυπηρετούν και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να περιμένει στην ουρά. Παρόλα αυτά όμως, στις εργάσιμες ώρες δημιουργείται ήδη πρόβλημα. Ο κόσμος προβλέπεται αυξημένος εντός των σταθμών και μάλιστα το μετρό της πρωτεύουσας προειδοποιεί τους επιβάτες να αποφεύγουν κάποιους σταθμούς, όπως το Green Park, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μέχρι στιγμής τα πάντα λειτουργούν κανονικά στη χώρα καθώς αργία έχει οριστεί μόνο η ημέρα της κηδεία της βασίλισσας, η Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Όμως όλα προσαρμόζονται. Η κυβέρνηση, αρχικά, έχει ζητήσει από τους εργοδότες να δείχνουν κατανόηση σε όσους υπαλλήλους τους επιθυμούν να πάρουν άδεια αυτές τις ημέρες πένθους.

Το αεροδρόμιο του Χίθροου, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενημέρωσε μόλις σήμερα ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις ακόμα και ακυρώσεις κάποιων πτήσεων για την σημερινή ημέρα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου ξεκαθάρισε ότι «κάποιες πτήσεις μεταξύ 13:50 έως 15:40 την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, θα τροποποιηθούν ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατεί απόλυτη ησυχία πάνω από τον ουρανό του κεντρικού Λονδίνου κατά τη πομπή μεταφοράς της σορού της Βασίλισσας από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς το Γουέστμινστερ Χολ».

Μάλιστα, το αεροδρόμιο ενημέρωσε ότι παρόμοιες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες.