Skip to main content

Σερβία: Γιατί απαγορεύτηκε το EuroPride στο Βελιγράδι- Απογοήτευση από την ΕΕ

Οι σερβικές αρχές απαγόρευσαν χθες για λόγους δημόσιας ασφάλειας την πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο ως κορύφωση των εκδηλώσεων του EuroPride 2022, που διοργανώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διοργανωτών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το EuroPride διεξάγεται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο και αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η Σερβία θα φιλοξενούσε την εκδήλωση.

«Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε τη φετινή πορεία EuroPride παραδίδοντας την επίσημη ειδοποίηση στους διοργανωτές», ανέφερε το Belgrade Pride προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι η πορεία EuroPride είχε απαγορευτεί, όπως και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει για την ίδια ημέρα ομάδες και οργανώσεις που εναντιώνονται στη δράση των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων. «Ανόητες συγκρούσεις στους δρόμους του Βελιγραδίου θα… θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην πορεία, καθώς και άλλων πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάνταρ Βουλίν.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επικαλούμενος τις πρόσφατες εντάσεις με την πρώην αποσχισθείσα επαρχία του Κοσόβου και τις ανησυχίες για την ενέργεια και τα τρόφιμα, ζήτησε την ακύρωση της εκδήλωσης στα τέλη του περασμένου μήνα. Από τότε οι αντιδράσεις σχετικά με το θέμα αυξήθηκαν. 

Τις προηγούμενες ημέρες στη Σερβία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της διοργάνωσης του EuroPride. Συντηρητικές ομάδες πολιτικών, ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και η Εκκλησία της Σερβίας πρωτοστατούν στην εκδήλωση των αντιδράσεων. 

Σημειώνεται ότι το 2001 και το 2010 όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι έγιναν σοβαρά επεισόδια. Από το 2014 οι πορείες υπερηφάνειας πραγματοποιούνται τακτικά, κάθε χρόνο, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο , είπε ότι η ΕΕ απογοητεύτηκε από την είδηση ότι απαγορεύτηκε η πορεία. «Από τη δημιουργία της πριν από 30 χρόνια, η παρέλαση αποτελεί ουσιαστικό μέρος του Europride. Είναι μια δημόσια έκφραση της βούλησης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων των LGBTIQ+ ατόμων και το πιο ορατό μέρος του Europride. Δεν μπορεί να υπάρξει Europride χωρίς την πορεία», ανέφερε. Σύμφωνα με την δήλωσή του, η ΕΕ εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση πριν από το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώστε η πορεία να διεξαχθεί με ειρήνη και ασφάλεια.

naftemporiki.gr