Skip to main content

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Στο Σ.Α. του ΟΗΕ φέρνει η Γαλλία τη νέα ανάφλεξη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα θέσει η Γαλλία το ζήτημα των συγκρούσεων στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως έγινε γνωστό από το το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος συνεχίζει να καλεί και τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία.

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 49 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν έπειτα από την σφοδρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών που ώθησαν τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Γαλλία συμπροεδρεύει της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία διαμεσολαβεί μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, της έναρξης συνομιλιών για την επίλυση των διαφορών, αλλά και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν δήλωσε διαθέσιμος να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Οι νέες μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας και τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύκτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα» προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του. Η Αρμενία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι άρχισε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις και Σοτκ.

Πηγή: Reuters