Skip to main content

Βολιβία: Tριπλασιάστηκαν σε 2 εβδομάδες oi πυρκαγιές σε δασικές περιοχές

Οι πυρκαγιές σε προστατευόμενες δασικές περιοχές, καθώς και σε αγροτικές εκτάσεις και βοσκοτόπια της Βολιβίας έχουν κάψει περισσότερα από 8.500.000 στρέμματα, ήτοι σχεδόν το τριπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

“Στις 10 Σεπτεμβρίου φέτος, 8.547.240 στρέμματα έχουν καεί στη χώρα”, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Άμυνας Χουάν Κάρλος Καλβιμόντες, απαντώντας σε ερώτηση δικτύου των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός είχε ανακοινώσει στις 27 Αυγούστου ότι εμπρησμοί, που έγιναν με σκοπό την επέκταση αγροτικών εκτάσεων, είχαν ήδη προκαλέσει την καταστροφή 2.995.030 στρεμμάτων.

Παρά την αύξηση αυτή που παρατηρήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, “υπάρχει σημαντική μείωση (των εμπρησμών) σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές”, διευκρίνισε ωστόσο ο Καλβιμόντες.

Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε τη φετινή χρονιά η καταστροφή των δασών και των βοσκοτόπων να μην ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια στρέμματα, σημείωσε.

Ο Καλβιμόντες υπενθύμισε ότι το 2019 η Βολιβία κατέγραψε την καταστροφή από πυρκαγιές 35 εκατομμυρίων στρεμμάτων, το 2020 την καταστροφή 52 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 42 εκατομμύρια στρέμματα.

Οι φετινές πυρκαγιές καταγράφηκαν στις επαρχίες Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, Μπένι, στη βορειοανατολική, Ταρίχα στη νότια και στην Τσουκισάκα, στη νοτιοανατολική.

Μολονότι οι πυρκαγιές έχουν αυτήν την στιγμή τεθεί υπό έλεγχο, ο υπουργός σημείωσε ότι ανησυχεί για την πυρκαγιά σε τμήμα των εθνικών πάρκων Νοέλ Κεμπφ Μερκάδο (5.412.000 στρέμματα) και Αμπορό (6.360.000 στρέμματα).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP