Skip to main content

Φινλανδία: Δραστικός περιορισμός της τουριστικής βίζας για Ρώσους

Η Φινλανδία μείωσε την Πέμπτη τον αριθμό visa που εκδίδονται σε Ρώσους πολίτες στο ένα δέκατο, σε μια κίνηση που θεωρείται ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται τα πιο εκτεταμένα σύνορα με τη Ρωσία από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την απόφαση τον Αύγουστο εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από πολιτικούς και απλούς πολίτες να περιορίσουν τη μετακίνηση Ρώσων τουριστών μέσω της σκανδιναβικής χώρας καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι την ίδια στιγμή που οι Ουκρανοί υποφέρουν, ο κανονικός τουρισμός δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα την Τετάρτη.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Φινλανδία θα επιτρέπει στους Ρώσους να υποβάλλουν αίτηση για τουριστική βίζα μόνο μία φορά την εβδομάδα και σε τέσσερις μόνο ρωσικές πόλεις: Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Μούρμανσκ και Πετροζαβόντσκ κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας.

Ο Χααβίστο είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα είδος ρωσικής «τουριστικής επιδρομής» μέσω του αεροδρομίου του Ελσίνκι που έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες Ρώσους πριν από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκτός από την απόφασή του για την έκδοση βίζας, το Φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση διερευνά επί του παρόντος τη δυνατότητα να βοηθήσει Ρώσους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους που έχουν κρίσιμη σημασία για το Κρεμλίνο, καθιερώνοντας ένα νέο είδος ανθρωπιστικής βίζας που θα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στη σκανδιναβική χώρα. .

Στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στην Πράγα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Ρώσους στο μπλοκ των 27 μελών, αλλά δεν βρήκαν συναίνεση για την απαγόρευση της τουριστικής βίζας πλήρους κλίμακας, κάτι που έχει ζητηθεί από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία. Λετονία και Λιθουανία.

naftemporiki.gr