Skip to main content

Ερντογάν: Θα μιλήσω με τον Πούτιν για το θέμα της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τον Ρώσο ομόλογό του, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ερντογάν επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Λβιβ για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας πριν από έξι μήνες. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν η ανησυχητική κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. 

Ο Γκουτέρες ζήτησε και πάλι να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη- πρόταση που η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτη». «Ανησυχούμε», είπε ο Ερντογάν. «Δεν θέλουμε άλλο Τσερνόμπιλ». Ο Ζελένσκι προειδοποίησε: «Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρέσει όλες τις νάρκες από την περιοχή, δήλωσε ο  Ερντογάν σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Λβιβ χθες. «Θα συζητήσουμε το θέμα με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του ζητήσω ειδικά να κάνει η Ρωσία ό,τι χρειάζεται, ως σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας την έντονη δραστηριότητα του Ερντογάν και τον ρόλο του «ειρηνοποιού» που διεκδικεί και πάλι, το gzeromedia αναφέρει οτι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να κερδίσει όπου μπορεί, καθώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα βαθύτερα οικονομικά δεινά της Άγκυρας.

naftemporiki.gr