Skip to main content

Συνάντηση Ζελένσκι με Πούτιν θέλει να οργανώσει ο Ερντογάν – Τι συζητήθηκε στην Λβιβ

Πιθανούς τρόπους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία συζήτησαν οι  πρόεδροι της Τουρκίας και της Ουκρανίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην  τριμερή συνάντηση που είχαν στο Λβιβ, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TÜRK, επικαλούμενο τον Τούρκο πρόεδρο. 

«Το κύριο θέμα της τριμερούς μας συνάντησης ήταν πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ερντογάν. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω της διπλωματίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά τις συνομιλίες, είπε ο Ερντογάν έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση  της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για να υπάρξει  διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία.

«Στην τριμερή συνάντησή μας, συζητήσαμε επίσης για το έργο που μπορεί να γίνει ώστε να εξελιχθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης σε διαρκή ειρήνη. Τόνισα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να επιταχύνει τη διπλωματική διαδικασία”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συμφωνία που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ρυθμίζεται η διαδικασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από το Κίεβο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Λβιβ.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, η οποία επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του προσφέρθηκε να οργανώσει τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία. 

naftemporiki.gr