Skip to main content

Κίνα: Έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων- Γιατί ετοιμάζεται να τις περιορίσει

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα λάβει μέτρα για τη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων στη χώρα, σε μια προσπάθεια του Πεκίνου να διαχειριστεί τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και τη στασιμότητα του αρθιμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη νέα κατεύθυνση, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προσφέρουν κίνητρα για την ενθάρρυνση της οικογενειακής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας, της μείωσης του κόστους φοίτησης στο νηπιαγωγείο και της συνεργασίας με τους εργοδότες για να γίνουν τα γραφεία πιο «φιλικά προς την οικογένεια». .»

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να καταστήσει ευρύτερα διαθέσιμη στις παντρεμένες γυναίκες τη θεραπεία υπογονιμότητας, συμπεριλαμβάνοντας την αναπαραγωγική τεχνολογία στο εθνικό ιατρικό σύστημα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι στην Κίνα, οι ανύπαντρες γυναίκες δεν επιτρέπεται να καταψύχουν τα ωάρια τους και να υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ στερούνται τακτικά τη φροντίδα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στις παντρεμένες γυναίκες.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις έρχονται καθώς η Κίνα συνεχίζει να παλεύει με μια δημογραφική ύφεση που ακολούθησε την υιοθέτηση της «πολιτικής του ενός παιδιού», η οποία ακολουθήθηκε από το 1979 έως το 2015 για τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων ενώ η χώρα βίωνε πληθυσμιακή έκρηξη.

Η άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη στην Κίνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τήρηση αυτής της πολιτικής. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, η Κίνα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων παγκοσμίως. Από το 2015 έως το 2019, η χώρα κατέγραψε 40.200.000 εγκυμοσύνες ετησίως — 23,2 εκατομμύρια από τις οποίες ήταν ακούσιες και 17,7 εκατομμύρια κατέληξαν σε άμβλωση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 78% των ακούσιων κυήσεων στην Κίνα καταλήγουν σε έκτρωση. Ο παγκόσμιος μέσος όρος των ακούσιων κυήσεων που καταλήγουν σε έκτρωση είναι 61%.

Το ποσοστό των αμβλέσεων, ωστόσο, είναι αυξημένο στην  Κίνα λόγω της προτίμησης για τα αγόρια και της σημασίας που δίνεται στην προσπάθειας συνέχισης του ονόματος της οικογένειας- γεγονός που παράλληλα «παραμορφώνει» τον πληθυσμό της χώρας. Η απογραφή πληθυσμού το 2021 έδειξε ότι η χώρα έχει 35 εκατομμύρια περισσότερους άνδρες από γυναίκες.

Το 2016, η κινεζική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της για να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά. Το 2021, ο αριθμός αυξήθηκε σε τρία. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές, τα πρόσφατα στοιχεία γεννήσεων που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας δείχνουν μια «βουτιά» στις γεννήσεις από το 2016 – υποδηλώνοντας ένα παράδοξο στη χώρα τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε στις οικογένειες μεγαλύτερη ευελιξία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Washington Post