Skip to main content

Πεκίνο: Κυρώσεις κατά της Πελόζι για την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και της άμεσης οικογένειάς της ως αντίποινα για τις «μοχθηρές και προκλητικές» της ενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρά τις σοβαρές ανησυχίες και τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας, η Πελόζι επέμενε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, παρεμβαίνοντας έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας την αρχή της ενιαίας Κίνας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της Πελόζι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πελόζι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Είναι η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τις υπερπτήσεις πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP