Skip to main content

Ιαπωνία: Πώς σχολιάζει την εκτόξευση των κινεζικών πυραύλων

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόζι, η οποία αφίχθη την Πέμπτη στο Τόκιο.

Η Πελόζι και ο Κισίντα μίλησαν ώρες αφότου η Κίνα εκτόξευσε για πρώτη φορά βαλλιστικούς πυραύλους στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας, γεγονός που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ενέχει η χώρα από τις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις.

Η Ιαπωνία, σύμμαχος των ΗΠΑ που έχει επίσης ουσιαστικούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουάσιγκτον για τη διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο Κισίντα, επαναβεβαιώνοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Το ταξίδι της Πελόζι στην Ασία έχει υπογραμμίσει το διπλωματικό δίλημμα για τους περιφερειακούς ηγέτες που εμπλέκονται στη διένεξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ αρνήθηκε να συναντήσει την Πελόζι κατά την επίσκεψή της στη Σεούλ, καθώς η κυβέρνησή του δέχεται αυξανόμενες κινεζικές πιέσεις για τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ. Η φαινομενική αμηχανία εγκωμιάστηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τους χρήστες του Διαδικτύου. «Η Πελόζι δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής στη Σεούλ», έγραψε η κινεζική κρατική εθνικιστική ταμπλόιντ Global Times.

naftemporiki.gr