Skip to main content

Φάουτσι: Εμβόλιο και ενισχυτικές δόσεις αλλιώς «μπελάδες»

Εμβολιασμό και λήψη ενισχυτικών δόσων κατά του Covid-19 συστήνει o κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι και σύμβουλος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, διαφορετικά έρχονται «μπελάδες». 

Μέχρι τις 21 Ιουλίου, σχεδόν 228 εκατομμύρια, ή περίπου το 70% των Αμερικανών δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τις ενισχυτικές δόσεις ή ήταν εντελώς ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με το Ίδρυμα της οικογένειας Kaiser. 

Η πρόσληψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή για τις ενισχυτικές δόσεις. Όλοι οι Αμερικανοί ηλικίας 5 ετών και άνω δικαιούνται αναμνηστική δόση πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, αλλά μόνο το 48,4% αυτών των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια έχουν πράγματι λάβει τις ενισχυτικές δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μεταξύ των ενηλίκων 50 ετών και άνω που πληρούν τις προϋποθέσεις για δεύτερη αναμνηστική δόση, μόνο το 30,9% την έχει λάβει.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν μια μεγάλη αναζωπύρωση του Covid με 100 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και ένα κύμα θανάτων τους επόμενους μήνες, προέβλεψε τον Μάιο ο ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Δρ. Ασίς Τζα.

Ο Φάουτσι χαρακτήρισε τα ποσοστά εμβολιασμώων στις ΗΠΑ «αρκετά αποθαρρυντικά» και επεσήμανε έναν πιθανό λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους: «Απλώς πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται τις πρόσθετες δόσεις, επειδή δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον Covid. Αυτοί οι πληθυσμοί περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους, αυτούς με υποκείμενες ή ανοσοκατασταλτικές παθήσεις και τα πλήρως μη εμβολιασμένα άτομα, είπε. 

«Ο κόσμος σκέφτεται λοιπόν, ”ο κίνδυνος για μένα είναι χαμηλός. Γιατί λοιπόν να την κάνω;”», συνέχισε ο Φάουτσι για να απαντήσει στο ερώτημα.  Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μεταλλαχθεί σε μια νέα παραλλαγή που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και ομάδες χαμηλού κινδύνου. «Με άλλα λόγια, εάν κολλήσετε Covid και αναρρώσετε πλήρως χωρίς πολλή φασαρία, μπορεί να είστε καλά, αλλά παρατείνετε ενεργά τη διάρκεια ζωής του ιού και του δίνετε την ευκαιρία να προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο», συνέχισε. 

naftemporiki.gr