Skip to main content

Στρατιωτικά γυμνάσια Κίνας στο στενό της Ταϊβάν: Καταδίκη από την Ε.Ε. – Φόβοι για σύρραξη από την ASEAN

Όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας παραμένουν στραμμένα στην Ταϊβάν, αφού η Νάνσι Πελόζι αποχώρησε από το νησί, αλλά η αναταραχή που προκάλεσε η επίσκεψή της επιμένει. 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEA) προειδοποίησαν πως η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις». Από την Πνομ Πενχ, όπου συνεδρίασαν, εξέφρασαν ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, ζήτησε από όλα τα μέλη αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP