Skip to main content

Επίσκεψη Πελόζι: «Το κινεζικό ΥΠΕΞ γνώριζε εδώ και μήνες», λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης και δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα στην Καμπότζη, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της κ. Πελόζι  στην Ταϊπέι με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες, και είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Πελόζι, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε ένα ταξίδι που δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε χωρίς προηγούμενο.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή να επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Και, αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η πολιτική της «Μίας Κίνας»