Skip to main content

Το σημείο καμπής για την Υεμένη

Σήμερα, Τρίτη, πρόκειται να λήξει η τετράμηνη εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Υεμένη, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ανάπαυλα που έχει δει η Υεμένη τα τελευταία επτά χρόνια του πολέμου, που έφεραν σε σύγκρουση την κυβέρνηση της χώρας, που υποστηρίζεται από τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ενάντια στους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκεχειρία οδήγησε σε βελτιωμένες ανθρωπιστικές συνθήκες. 

Τι έπεται παραμένει ασαφές. Τα περισσότερα από επτά χρόνια του πολέμου έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.  Περίπου 17 εκατομμύρια πολίτες δυσκολεύονται καθημερινά να βρουν τροφή και ο πόλεμος έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε σπίτια, σχολεία, δρόμους και νοσοκομεία που ακόμα κι αν επικρατήσει η ειρήνη, μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να ανοικοδομηθούν.

Εάν δεν επικρατήσει η ειρήνη, θα είναι επειδή οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι ισόποσες στρατιωτικά και δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους, και επειδή υπάρχει ελάχιστη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, σχολιάζει το gzeromedia. 

Ενώ στην Υεμένη αναγνωρίζονται α απτά οφέλη της εκεχειρίας, πολλοί φοβούνται ότι η τρέχουσα παύση από τον πόλεμο δεν μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη και να βάλει τέλος στη δύσκολη θέση της χώρας. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι έτοιμες να σταματήσουν τις μάχες σύντομα», δήλσε στο Aljazeera ο Μοχάμεντ αλ-Σαμέι, δημοσιογράφος από το Ταΐζ. «Οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας καταδεικνύουν την επιρρεπή στον πόλεμο στάση των αντιπάλων της Υεμένης, ιδιαίτερα της ομάδας Χούθι».

naftemporiki.gr