Skip to main content

Κόσοβο: Αναβολή των νέων κανόνων για αποκλιμάκωση της έντασης

Με την ένταση να έχει οξυνθεί επικίνδυνα, η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να αναβάλει έως την 1η Σπετεμβρίου το σχέδιό της να απαιτήσει από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», έγραψε ο κ. Μπορέλ στοTwitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Χθες δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο. Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί.

Η Ρωσία καλεί την Πρίστινα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε «προβοκάτσιες» και έκρινε ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εντάσσεται σε προσπάθεια «εκδίωξης» του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κινήσεις της Πρίστινας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τις καλεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν με οδοφράγματα το απόγευμα χθες Κυριακή δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Προέβησαν στην κίνηση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με πινακίδες που θα εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου. Η Πρίστινα από τα μεσάνυχτα δεν θα αποδέχεται εξάλλου σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ