Skip to main content

Ο χρυσός της Βενεζουέλας στην Αγγλία δεν ανήκει στον Μαδούρο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πάρει στα χέρια του περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, αφού ένας δικαστής του Λονδίνου αποφάσισε να μην αναγνωρίσει μια απόφαση του δικαστηρίου της Βενεζουέλας ότι έπρεπε να βρίσκεται στην κατοχή του Νικολάς Μαδούρο.

Πρόκειται για μια μακροχρόνια υπόθεση που έχει εκδικαστεί από πολλά βρετανικά δικαστήρια από τότε που ο Μαδούρο μήνυσε την BoE για πρόσβαση στο χρυσό, ισχυριζόμενος ότι χρειαζόταν για ένα ταμείο αρωγής για τον Covid-19. Ο Γκουαϊδό, ωστόσο, ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν ο υπεύθυνος της τράπεζας, με τους δικηγόρους του να λένε ότι χρειαζόταν το απόθεμα χρυσού για να βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές των Βενεζουελανών.

«Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βάση για την αναγνώριση των αποφάσεων στις οποίες βασίζεται το συμβούλιο του Μαδούρο», δήλωσε ο δικαστής Κόκεριλ στην απόφαση της Παρασκευής. «Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο του Γκουαϊδό κερδίζει».

Η απόφαση ενισχύει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ουσιαστικά τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της χώρας της Νότιας Αμερικής. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πριν από την ακρόαση του Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνησή του είχε επισήμως αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο από κάθε άποψη από το 2019, σύμφωνα με έγγραφα που προετοιμάστηκαν για την υπόθεση.

Ο Μαδούρο εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής.

naftemporiki.gr