Skip to main content

Φυσικό αέριο: «Όχι» και από το Παρίσι στην πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης

«Δεν θέλουμε να εισαγάγουμε ενιαίους στόχους που δεν θα είναι προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα του καθενός», δηλώνει το γαλλικό υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Παρίσι βέβαια εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στο Βερολίνο που εξαρτάται περισσότερο από κάθε χώρα από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν επιθυμούμε να εισαγάγουμε ενιαίους στόχους που δεν θα είναι προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα του καθενός και που τελικά δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά μας να εξάγουμε φυσικό αέριο στους γείτονές μας», αναφέρει η Γαλλίδα υπουργός Ανιές Πανιέ- Ρινασέρ.

Η Γαλλία επιδιώκει μια συμφωνία «η οποία θα κατοχυρώνει την αρχή της συντονισμένης μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά η οποία ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τις ειδικές καταστάσεις κάθε κράτους μέλους και ειδικότερα την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου μας», είπε.

Η Γαλλία εφοδιάζεται καλά με φυσικό αέριο επειδή εξαρτάται ελάχιστα από τη Ρωσία σε αντίθεση με τη Γερμανία. Εάν η χώρα μειώσει οικειοθελώς την κατανάλωσή της, θα απελευθερώσει επομένως όγκους φυσικού αερίου που μπορεί να εξάγει στους γείτονές της που την έχουν ανάγκη, αλλά αυτή η εξαγωγική ικανότητα περιορίζεται από το μέγεθος των υφιστάμενων αγωγών φυσικού αερίου και η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση να εξάγει το 15% του φυσικού της αερίου στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν αντιδράσει στην πρόταση της Κομισιόν. Τους τελευταίους μήνες,οι χώρες του Νότου κατάφεραν να διαφοροποιήσουν  τις προμήθειες σε αέριο και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ροές που φτάνουν από τη Μόσχα. Μία από τις πρώτες αντιδράσεις ήρθε από την Ισπανία, όπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα  απέρριψε κατηγορηματικά  την ιδέα της μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου , όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».

naftemporiki.gr