Skip to main content

Σε τροχιά συρρίκνωσης ο πληθυσμός της Κίνας

Οι προσπάθειες του Πεκίνου να πολεμήσει τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις στην Κίνα δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι επετράπη, με νέο νόμο, στα ζευγάρια της χώρας να αποκτούν τρίτο παιδί, ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να τεθεί σε τροχιά συρρίκνωσης έως και το 2025, όπως αναφέρει κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη υγειονομικό αξιωματούχο.

Τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή στο Πεκίνο δείχνουν πως ο αριθμός των γεννήσεων το 2021 ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών σε αρκετές επαρχίες.

Ο αριθμός των γεννήσεων στην κεντρική επαρχία Χουνάν έπεσε κάτω από το επίπεδο των 500.000 για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν εξήντα χρόνια. Μόνο η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ κατέγραψε πάνω από 1 εκατομμύριο γεννήσεις, κατά την ίδια πηγή.

Η κινεζική κυβέρνηση πασχίζει να αντιστρέψει την ταχεία συρρίκνωση της αύξησης του πληθυσμού της χώρας, καθώς ολοένα περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά, εξαιτίας παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ή η εργασιακή πίεση. Το διαβόητο σύστημα 9-9-6 (εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για 6 ημέρες την εβδομάδα) καλά κρατεί σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει επισήμως επικριθεί από το Πεκίνο. 

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Global Times πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η πολιτική του τρίτου παιδιού και άλλες αλλαγές, που προωθήκαν με στόχο να δοθεί κίνητρο στα ζευγάρια για περισσότερα παιδιά, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση γι’ αυτές. Άλλες υπογράμμισαν την έλλειψη εργασιακής ασφάλειας και ισότητας των φύλων, ειδικά σε θέματα απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Πηγή: Reuters