Skip to main content

«Η τέλεια καταιγίδα»: Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι- Προς πρόωρες εκλογές η Ιταλία

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας υπέβαλε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ματαρέλα, που δεν είχε αποδεχθεί προ ημερών την υποβολή παραίτησης του Ντράγκι, έκανε δεκτή αυτή τη φορά την αποχώρηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού. 

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ντράγκι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για τις τρέχουσες υποθέσεις. Ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι, κάτι που είναι άνευ προηγουμένο στην Ιταλία που δεν συνηθίζει να ψηφίζει το καλοικαίρι, μια εποχή που το κοινοβούλιο συνήθως ετοιμάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό. Οι εκλογές αναμένονται στο διάστημα από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. 

Ο Ματαρέλα θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας για να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα. 

Στην τελευταία φάση της πολιτικής κρίσης της Ιταλίας, ο Ντράγκι απέτυχε χθες να κερδίσει υποστήριξη από τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού του για να συνεχίσει να ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης. Στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Τετάρτης, ο Ντράγκι κατηγόρησε ορισμένα μέλη του διακομματικού συνασπισμού του ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και ζήτησε να δεσμευτούν εκ νέου σε αυτό, κάτι που δεν έγινε. «Μετά τη χθεσινή συζήτηση έβγαλα τα συμπεράσματά μου», είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια σύντομης εμφάνισής του στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου πριν από τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα.

Ο συνασπισμός εθνικής ενότητας του Ντράγκι, που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του περασμένου έτους στα βάθη της κρίσης του Covid-19, διαλύθηκε την Τετάρτη, μετά από μια λυσσαλέα κοινοβουλευτική συζήτηση. Παρόλο που ο Ντράγκι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν χωρίς την υποστήριξη τριών βασικών κομμάτων στον κυβερνητικό του συνασπισμό: το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων- που ξεκίνησε εξ αρχής την κρίση-, η εθνικιστική Λέγκα και η κεντροδεξιά Forza Italia. Η κίνησή τους άφησε την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης.

«Το πολιτικό χάος και η τέλεια καταιγίδα»

Μετά την παραίτηση Ντράγκι την Ιταλία περιμένουν πρόωρες εκλογές, και μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας αναμένεται να κερδίσουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του Ντράγκι θα έχει επίσης αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα στερήσει επίσης από την Ένωση έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της- για πολλούς τον τελευταία «ισχυρό»- σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.

«Η παραίτηση Ντράγκι βυθίζει την Ιταλία στο πολιτικό χάος», σχολιάζει το Bloomberg, και εξηγεί: Οι βουλευτές, χωρίς την πειθαρχία που επέβαλε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, θα πρέπει τώρα να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ. Παράλληλα, οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν προβλήματα στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2023, μια διαδικασία που κυριαρχεί συνήθως στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες το φθινόπωρο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις χθες, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε ότι την Ιταλία μπορεί να περιμένει «μια τέλεια καταιγίδα». 

Από την πλευρά της η  ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore σχολίαζε πριν την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης: «Μπορεί να ειπωθεί ότι προσπάθησε μέχρι το τέλος να επαναφέρει όλους τους ηγέτες στην κοινή λογική αλλά σε κάποιο σημείο κατάλαβε ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος».