Skip to main content

Ιράκ: Οκτώ άμαχοι νεκροί από τουρκικά πυρά πυροβολικού

Οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα και 23 τραυματίστηκαν στο βόρειο Ιράκ από πυρά πυροβολικού που αποδίδονται στη γειτονική Τουρκία, τα οποία έπληξαν ένα πάρκο στην περιοχή του Κουρδιστάν, ανακοίνωσαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τουρκική επίθεση στην επαρχία Ντοχούκ του βόρειου Ιράκ, έκαναν λόγο σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους “τουρίστες Άραβες ιρακινής καταγωγής κυρίως από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ”, οι οποίοι συνήθως φεύγουν από τις περιοχές τους που έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να βρουν λίγη δροσιά στα υψίπεδα του αυτόνομου Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μουσίρ Μπασίρ, ο επικεφαλής της περιφέρειας Ζάχο, όπου βρίσκεται το πάρκο κοντά στο χωριό Παράχ.

“Η Τουρκία έπληξε δύο φορές το χωριό σήμερα”, δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μπασίρ δήλωσε ότι τα “τουρκικά πυρά πυροβολικού στην τουριστική περιοχή Παράχ προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 23”.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται τρείς γυναίκες, δύο παιδιά και τρεις άνδρες, δήλωσε ένας αξιωματούχος των ιατρικών αρχών στο Ζάχο, ο Αμίρ Αλι, σε δημοσιογράφους.

Πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει “καμιά πληροφορία που να αναφέρει ή να επιβεβαιώνει πυρά πυροβολικού στην περιοχή αυτή”.

Η Τουρκία, που έχει εγκαταστήσει ντε φάκτο δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.

Το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με το ΡΚΚ καθώς η παρουσία του στην περιοχή εμποδίζει τις εμπορικές του σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ο λόγος που ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος υπηρετεί στη Βαγδάτη, καλείται συχνά στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές περιπλέκουν επίσης τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Άγκυρας, που είναι ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa